Welkom bij

Begeleiders - Scheidsrechter



Fluiten en begeleiden team

De KNHB heeft verplicht gesteld dat alle leden vanaf de B jeugd een scheidsrechterskaart moeten behalen om elftallen te kunnen fluiten. Zonder kaart is het wel mogelijk bij de jongste jeugd teams als spelbegeleider te worden ingezet. 


Quick Stick geeft enthousiaste tweedejaars C leden alvast de mogelijkheid om na het volgen van een korte cursus ook de jongste jeugd teams te begeleiden. Op deze manier kun je alvast wennen en ervaring opdoen.


  • Wedstrijden fluiten
    Binnen de arbitrage commissie maakt de planner een schema met de indeling van de scheidsrechters. Quick Stick deelt in op niveau om zo op ieder wedstrijd niveau de juiste scheidsrechters te krijgen. De arbitrage commissie mailt dit schema ruim op tijd naar alle scheidsrechters. Via LISA wordt er in de weken voorafgaand aan de fluitbeurt een herinneringsmail verstuurd.

    Voor je fluitbeurt meldt je je uiterlijk een kwartier van tevoren bij de coaches van het te fluiten team of bij de wedstrijdtafel. Als je niet kunt komen fluiten, regel je zelf een vervanger. Die vervanging geef je vóór vrijdagavond door aan de
    scheidsrechter coördinator.

    Heb je behoefte aan begeleiding (bij een moeilijke wedstrijd of omdat het de eerste keer is dat je fluit), vragen of opmerkingen geef dit dan door aan de
    arbitrage commissie.

    Je bent met twee scheidsrechters en je mag (en móét) elkaar helpen als de ander iets niet kan zien. Maar geef die ander wel even de kans om te fluiten. Als er iets op de helft van je collega gebeurt, moet je klaar zijn om te fluiten, maar eventjes wachten om te zien of degene al zelf fluit. Praat met elkaar voor de wedstrijd en in de rust en neem even door waar je elkaar wilt helpen.

    Invullen digitaal wedstrijdformulier (DWF)
    Het DWF kun je al voor de wedstrijd zo veel mogelijk invullen, zodat het na de wedstrijd soepel kan worden afgehandeld. De codes zijn terug te vinden op het wedstrijdschema dat in de hal hangt. Opmerkingen ingevuld door de coach of scheidsrechter worden beoordeeld en waar nodig verder afgehandeld.
    Vragen, verzoeken en opmerkingen kun je mailen naar:
    wedstrijdsecretaris@quickstick.nl en/of arbitrage@quickstick.nl.

    Opleiden CS(+) 
    Alle leden vanaf de B jeugd worden door de arbitragecommissie uitgenodigd voor de Club Scheidsrechter (CS) cursus. Deze cursus volg je digitaal, waarna je op de club een schriftelijk examen volgt.
    Enthousiaste ouders, coaches en niet spelende leden zijn natuurlijk ook van harte welkom om deel te nemen. Vrijwilligers kunnen we niet verplichten te fluiten, maar een groeiende vereniging kan alle hulp gebruiken!

    Heb je de CS kaart, vind je fluiten leuk en zou je graag meer begeleiding willen? Geef je dan op voor de CS+ (Clubscheidsrechter plus) opleiding. Meer informatie vind je hier. (CS+ bijlage)


Shake Hands
Met het inzetten van de shake hands campagne is een goede start gemaakt om sportiviteit en respect binnen het hockey extra aandacht te geven. Laten we allemaal, spelers/scheidsrechters/coaches/publiek, hieraan meewerken om dit initiatief te waarborgen. Help elkaar hierin, iedereen doet zijn best om de wedstrijden sportief en plezierig te laten verlopen.

Aandachtspunten voor coaches

  • Wisselen mag alleen bij de middellijn; eerst speler eruit dan speler erin.
  • Langs de lijn lopen mag, tot ongeveer tien meter vanaf het dug out, maar de scheidsrechter moet er wel makkelijk langs kunnen.
  • Let op de uitstraling van een team, ga met z'n allen het veld op en er ook weer samen af. Dan heb je je punt naar de tegenstander toe al gemaakt!
Share by: